מי זכאי לפתוח קרן השתלמות?

 

 

קרן השתלמות היא כיום אפיק החיסכון היחיד לטווח בינוני המציע הטבות מס, ולכן היא מאוד אטרקטיבית.

למעשה, כעבור 6 שנים בלבד, החוסך כבר יכול לשחרר את הכספים כאשר הם פטורים ממס רווחי הון (ולעתים אפילו כעבור שלוש שנים). אלא שלא כל אחד יכול ליהנות מהאפיק הזה. אז מי זכאי לפתוח קרן השתלמות?

 

 

זכאות של שכירים לפתיחת קרן השתלמות

כאשר מדובר בשכירים, רק מי שמעסיקו פותח עבורו קרן השתלמות יכול ליהנות מההטבה הזאת. מדובר למשל בעובדי מדינה ובשכירים שחלים עליהם הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה. יש גם מקומות עבודה פרטיים שמעניקים לעובדיהם קרן השתלמות – אבל זו אינה חובה חוקית ומדובר במעין הטבה שניתנת במסגרת חוזה העבודה האישי של העובד.

 

יש לציין שהכספים המופרשים אל קרן השתלמות שנפתחת על-ידי מקום העבודה, מופרשים במקביל על ידי המעסיק ועל ידי העובד, כאשר תקרת ההפקדה היא 10% מהשכר, מתוכם 7.5% על חשבון המעסיק ו - 2.5% על חשבון העובד.

 

מדובר בהטבה עם שווי כספי גבוה מאוד, ולכן חשוב ששכירים יכירו אותה ובמידת הצורך יתמקחו עם המעסיק הפוטנציאלי שלהם לפני בחירה במקום עבודה כזה או אחר, אם באותו מקום עבודה אין הסכם קיבוצי המחייב את המעסיק לקרן השתלמות.

 

חשוב לדעת שהמעסיק אמנם הוא זה שמבצע את ההפקדה – אבל הבחירה באיזו קרן לחסוך נתונה בידי העובד, והוא כמובן גם יכול לבחור במסלול המתאים לו. כך למשל, בקרן כלל השתלמות מבית כלל פנסיה וגמל בע"מ, החוסך יכול לבחור בין מסלול כללי, מסלול אשראי ואג"ח, מסלול אשראי ואג"ח עם עד 25% מניות ועוד.

 

החוסך גם יכול לבחור לנייד את הכספים ממסלול למסלול.

 

במידה שהעובד עובר למקום עבודה שבו אין קרן השתלמות, ונפסקות ההפקדות השוטפות לקרן, הכספים שהופקדו לו עד אותה נקודת זמן ימשיכו לצבור תשואות.

 

 

זכאות של עצמאים לפתיחת קרן השתלמות

עצמאים, בניגוד לשכירים, אינם תלויים במעסיק ואינם צריכים להסתמך על הסכמים קיבוציים או אישיים לצורך פתיחת קרן השתלמות. כל עצמאי בישראל זכאי לפתוח קרן השתלמות ולהתחיל להפקיד אליה כספים בהתאם לתקרות הקבועות בחוק:

 

  1. הפקדות מוכרות לצרכי מס: עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מההכנסה השנתית הקובעת שלו. תקרת ההכנסה השנתית המוטבת לשנת 2024 היא 293,397 ש"ח, מה שאומר שהפקדה שנתית עד 20,520 ש"ח תזכה אותו בהטבת מס מלאה. הסכום שהופקד יהפוך להוצאה מוכרת לצרכי מס, דבר שמאפשר לעצמאי להפחית את גובה המס שהוא נדרש לשלם.
  2. פטור ממס רווחי הון: אחד היתרונות הגדולים של קרן השתלמות לעצמאים הוא הפטור ממס רווחי הון על הרווחים הנצברים בקרן, בתנאי שהכספים נמשכים לאחר שש שנים. זהו יתרון משמעותי שלא ניתן למצוא באפיקי חיסכון אחרים.

 

היתרון עבור עצמאים בקרן השתלמות הוא גדול, משום שאפשר להפקיד כסף באופן חד פעמי ובהוראת קבע, ולחסוך באופן עקבי אפילו סכומים קטנים שיצטברו לסכום גדול. מדובר בדרך שיכולה לאפשר להם לחסוך כסף בצורה יעילה הן לטובת הגדלת העסק והן לטובת התפתחות אישית, וכמובן גם כחיסכון משלים לפנסיה.

 

מאחר שאין מגבלה על מספר קרנות ההשתלמות שמותר לפתוח, אפשר גם לפתוח קרן כל שנה וכאשר חולפות 6 שנים, לשחרר כספים מדי שנה וליהנות מהטבת המס שנה אחר שנה. עם זאת חשוב לציין שתקופת שש השנים נמנית ממועד תחילת ההפקדות, כך שבתום 6 שנים מתחילת ההפקדות ניתן למשוך גם הפקדות שטרם חלפו שש שנים ממועד הפקדתן.

 

 

 

המידע לעיל נועד לשמש כחומר רקע בלבד ואינו מפרט את כל ההוראות, התנאים והסייגים הכלולים בהוראות הדין ובתקנון קרן ההשתלמות הרלוונטי. במקרה של סתירה בין המידע המופיע לעיל לבין הוראות הדין ו/או הוראות תקנון קרן ההשתלמות הרלוונטי, הקבוע בתקנון קרן ההשתלמות הרלוונטי ו/או בהוראות הדין גובר. אין במידע כדי להוות או להחליף יעוץ מס ו/או יעוץ ביטוחי ו/או יעוץ/שיווק פנסיוני ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. חברות קבוצת כלל החזקות עסקי ביטוח בע"מ אינן אחראית על כל נזק שיגרם כתוצאה מהסתמכות על מידע זה. "כלל השתלמות" מנוהלת ע"י כלל פנסיה וגמל בע"מ. טל"ח

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter