מה ההבדל בין קרן השתלמות לשכירים לקרן השתלמות לעצמאים?

 

קרן השתלמות היא אחד מאפיקי החיסכון הכי מוכרים שיש, בזכות היתרונות שהיא מקנה – מצד אחד חיסכון לטווח בינוני עם אופק נראה לעין, ומצד שני הטבות מס יוצאות דופן. שמו של אפיק החיסכון הזה – "קרן השתלמות", מטעה מעט, משום שלא מדובר בקרן שהחיסכון בה נועד לצרכי רכישת השכלה או השתלמות בלבד. לכן, אל תתנו לשם להטעות אתכם, ובמידה שאתם מעוניינים לחסוך באפיק שמאפשר לכם לפדות את הכספים כבר לאחר 6 שנים וליהנות מהטבות מס, קראו את השורות הבאות.

 

שכירים או עצמאים – קרן השתלמות מתאימה בשני המקרים

מבחינת המעמד התעסוקתי, יש הבדל בין שכיר לעצמאי. במקומות עבודה רבים, שכירים נהנים מהפקדה לקרן השתלמות דרך המעסיק. לעומת זאת, עצמאי צריך להפקיד את הכספים בעצמו. בשני המקרים החוסכים נהנים מהטבות מס.

 

מה ההבדל בין קרן השתלמות לשכירים לבין קרן השתלמות לעצמאים?

ראשית, חשוב לדעת שאין חובה חוקית שמחייבת מעסיקים להפקיד לקרן השתלמות עבור עובדיהם. עם זאת, לעתים קרובות קיימים הסכמים שמעגנים את ההטבה הזאת. מעסיק שמפריש כסף עבור עובדיו לקרן השתלמות מתוקף הסכם, לא יכול לבחור אם לעשות זאת אלא מחויב לכך וחשוף לסנקציות אם לא יעשה זאת. המעסיק גם לא יכול לכפות על העובד קרן מסוימת – זכותו של העובד לבחור בקרן שהוא מעוניין בה.

 

עובד שכיר שמקום עבודתו אינו חוסך עבורו בקרן השתלמות, לא יכול לפתוח את הקרן לבד. לעומת זאת, עצמאים בהחלט יכולים לבחור לפתוח קרן השתלמות, וגם יותר מאחת.

 

אגב, עובד שכיר שעובד בשני מקומות, לא יכול לחסוך באותה קרן השתלמות דרך שני מקומות העבודה (אך יכול להפקיד בשתי קרנות שמנוהלות ע"י אותה חברה).

 

ומה באשר להפקדות? שכירים נהנים מכך שהמעסיק שותף להפקדות. לצורך קבלת ההטבה, העובד יכול להפריש מדי חודש לכל היותר 2.5% והמעסיק 7.5% מהשכר. על מנת ליהנות מפטור מלא ממס רווחי הון, המשכורת החודשית המירבית הקובעת שבגינה מופרשים הסכומים צריכה לא לעלות על 15,712 ₪.

 

העצמאים צריכים להפקיד את כל הסכום בעצמם, והם זכאים ל-2 הטבות מס: הטבת ניכוי בגין ההפקדה והטבת פטור ממס רווחי הון.

 

כדי שההפקדה תוכר כהוצאה מוכרת, יכולים עצמאים להפקיד לקרן השתלמות סכומים בגובה של עד 4.5% מההכנסה החייבת, ועד 13,203 בשנה (נכון לשנת 2024). כמובן שאפשר להפקיד גם יותר, אך היתרה לא תזכה אותם בהטבת המס.

במידה שהסכום שהופקד מדי שנה לא עלה על 20,520 ₪, הרווחים שנצברו בקרן יהיו פטורים ממס רווחי הון.

 

לכל מי שפותח קרן השתלמות חשוב לדעת, כי ניתן לעבור בין המסלולים השונים. בין אם אתם שכירים ובין אם אתם עצמאים, מומלץ להכיר את האפשרויות העומדות בפניכם.

כך למשל, חברת כלל ביטוח ופיננסים מציעה גם לשכירים וגם לעצמאים את "כלל השתלמות", הכוללת 8 מסלולי השקעה שנותנים מענה לכל פרופיל, החל מחוסכים שמחפשים מסלול מנייתי ועד חוסכים שמחפשים מסלול סולידי.

 

בכל מקרה, נזכיר שוב שגם עבור שכירים וגם עבור עצמאים החוסכים בקרן השתלמות, אחרי 6 שנות הפקדה אין מגבלות על הוצאת הכספים ואפשר לצבור אותם ואת הרווחים שנצברו לכל מטרה.

 

מסמך זה מיועד לשמש כחומר רקע בלבד, ואינו משקף בהכרח את עמדתה של איזו מהחברות מקבוצת כלל ביטוח ופיננסים. קבוצת כלל ביטוח ופיננסים ו/או מי מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד ישיר או עקיף שיגרם משימוש במידע הכלול במסמך זה (כולו או חלקו), אם ייגרם, וכן אינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט במסמך זה. המידע המובא בדוח זה מבוסס על מידע פומבי וציבורי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים כאמינים. מטבע הדברים, נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות.

מסמך זה אינו מהווה ייעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או חיסכון בכל מוצר, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ פנסיוני ו/או ייעוץ מס ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter