אתה נמצא כאן
- דף הבית
- קרן השתלמות
- קרן השתלמות מרכז מידע
- קרן השתלמות לשכירים ולעצמאים – יתרונות כמעט חסרי תחרות
קרן השתלמות לשכירים ולעצמאים – יתרונות כמעט חסרי תחרות
אפיקי חיסכון משולבים בהשקעה יש כמה וכמה, אחד מהם הוא כמובן קרן השתלמות. השילוב בין האפשרות לפדות את הכספים תוך 6 שנים, לבין קבלת הטבת מס בעת שחרור הכספים, הוא מהבולטים שביתרונות קרן השתלמות על פני אפיקים אחרים.
מדובר באפיק אטרקטיבי, הן עבור שכירים והן עבור עצמאים. אולם, חשוב לדעת שבעוד שהאופציה הזאת פתוחה בפני כלל העצמאים, השכירים תלויים במעסיק כדי שיוכלו לפתוח קופה כזאת. קיימים הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה שונים שמחייבים מעסיקים לבצע הפקדות כאמור.
במקומות עבודה שבהם לא קיים הסכם קיבוצי או צו הרחבה בעניין זה, ההחלטה האם להפקיד לעובד לקרן השתלמות נתונה למשא-ומתן בין העובד למעסיק.
להטבה הזאת יש משמעות כספית גדולה, ולכן בהחלט מומלץ לשכיר לבחון מה מדיניות המעסיק לגבי קרן השתלמות, ולהכניס את הנושא למערכת השיקולים שלו.
יתרונות קרן השתלמות לשכירים ולעצמאים
כאמור, הטבות המס שנהנים מהם החוסכים בקרן השתלמות הן יתרון גדול באפיק הזה. למעשה, אין אפיק חיסכון אחר שמאפשר ליהנות מהטבות כאלה תוך 6 שנים ממועד תחילת ההפקדה. בעת משיכת הכספים כדין, ניתן פטור ממס במקור על ההפקדות, עד גובה תקרת ההפקדה.
כך למשל, אם החוסך הפקיד 10,000 ₪ ובאפיק אחר היה אמור לשלם מס במקור בסך של 2,500 ₪, כאשר מדובר בקרן השתלמות, הוא פטור מכך. עם זאת, בקרן השתלמות קיימת תקרת הפקדה פטורה, אשר נכון לשנת 2024 עומדת על סך של 1,571.2 ש"ח (932.8 ש"ח על חשבון העובד ו-1,178.4 ש"ח על חשבון המעסיק). בגין הפקדה מעבר לתקרה ינוכה מס במקור בעת פדיון הכספים.
מבחינת השכירים, היתרונות בקרן השתלמות נוגעים גם לסכום המופרש לחיסכון, משום שלא רק העובד מפקיד לקופה אלא גם המעסיק. בקרן השתלמות ניתן להפקיד עד 10% משכר העובד, כאשר החלוקה היא כדלהלן: עד 2.5% על חשבון העובדת והעובד ועד 7.5% על חשבון המעסיק.
עצמאים, לעומת זאת, נושאים בעצמם בכל נטל ההפרשה לקופה. כחלק מהטבות המס לעצמאים, ההפקדה לקרן השתלמות היא הוצאה מוכרת (ניכוי). בנוסף, בעת המשיכה כעבור 6 שנים, יש להם כמובן פטור ממס רווח הון עבור ההפקדות שבוצעו עד לתקרה השנתית המוטבת.
עצמאי יכול להפקיד עד 4.5% מההכנסה השנתית הקובעת כדי שההפקדה תהיה הוצאה מוכרת לצרכי מס. נכון לשנת 2024, תקרת ההכנסה השנתית היא 293,397 ₪ והפטור ממס רווחי הון ניתן עד להפקדה של 20,520 שקל בשנה.
העברת קרן השתלמות מחברה אחת לאחרת
בדרך כלל ניתן לבחור מבין מגוון מסלולים בתוך קרן ההשתלמות, וזאת בהתאם להעדפות האישיות. כך למשל, בקרן כלל השתלמות של חברת כלל פנסיה וגמל בע"מ, יש 10 מסלולים שונים – אחד מהם הוא מסלול כללי והאחרים עם התמחויות שונות. כך למשל, יש מסלול השתלמות אג"ח צמוד מדד, יש מסלול מנייתי, יש מסלול שקלי לטווח קצר, יש מסלול אג"ח ועוד.
ההמלצה היא לעקוב אחרי ביצועי קופה לאורך תקופת החיסכון, כדי לוודא שהיא עומדת בציפיות. חשוב לדעת כי ניתן לעבור בין המסלולים בקלות, תוך שלושה ימים וללא אירוע מס.
בנוסף, ניתן גם לנייד קרן השתלמות מחברה אחת לחברה אחרת – כאשר בדרך כלל התהליך מבוצע על-ידי החברה שאליה אתם מעוניינים להעביר את הקופה. חשוב מאוד לדעת שהוותק נשמר, כך שגם אם למשל חלפו חמש שנים מרגע פתיחת הקופה והחוסך מעוניין להעביר אותה לחברה אחרת, הוא יוכל לשחרר את הכספים כעבור שנה, במלאת שש שנים לתחילת ההפקדות.
קרן ההשתלמות "כלל השתלמות" מנוהלת ע"י כלל פנסיה וגמל בע"מ. המידע לעיל נועד לשמש כחומר רקע בלבד ואינו מפרט את כל ההוראות, התנאים והסייגים הכלולים בהוראות הדין ובתקנון הקרן. במקרה של סתירה בין המידע המופיע לעיל לבין הוראות הדין ו/או הוראות תקנון הקרן, הקבוע בתקנון הקרן ו/או בהוראות הדין גובר. אין במידע האמור כדי להוות ייעוץ, ביטוחי ו/או פנסיוני ו/או מיסויי ו/או אחר מכל מין וסוג שהוא, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם, וקבוצת כלל ביטוח ופיננסים אינה אחראית על כל נזק שיגרם בגין הסתמכות על המידע המוצג לעיל. ט.ל.ח