קופת גמל – תשובות לשאלות נפוצות

 

 

קופת גמל היא אפיק חיסכון פנסיוני לטווח בינוני או ארוך. באופן עקרוני, המושג "קופת גמל" כורך תחתיו מגוון מוצרי חיסכון, כמו קופת גמל לתגמולים, קרן השתלמות, קרן מחלה ועוד. בפועל, בדרך כלל כאשר מדברים על קופת גמל, מתכוונים לקופת גמל לתגמולים.

 

האם המעסיק חייב להפריש לקופת גמל?

אחת השאלות הנפוצות בנושא היא האם המעסיק חייב להפריש לקופת גמל. התשובה היא שבמדינת ישראל קיים צו הרחבה לפנסיה חובה, לפיו מעסיק חייב להפקיד עבור העובד (לאחר 3 או 6 חודשים בהתאם לאמור בצו) והעובד אינו רשאי לוותר על זכותו להפקדה לחסכון לפנסיה. עם זאת, לעובד קיימת האפשרות לבחור איפה יופקדו עבורו כספי הפנסיה. הפקדה, כאמור, יכולה להתרחש בקופת גמל לתגמולים, בקרן פנסיה או בביטוח מנהלים. מעסיק שמעכב או לא מעביר כלל את הכספים נחשב למעסיק שמלין את שכר העובד, וניתן להטיל עליו פיצויי הלנת שכר, קנס ואף מאסר. החוק מגדיר תוך כמה זמן לכל היותר על המעסיק להתחיל להפריש את הסכומים הדרושים.

 

איך עובדת קופת גמל לתגמולים?

היחסים בין העמיתים לבין הגוף שמנהל את קופת הגמל לתגמולים מתבססים על תקנון. החוסכים (הנקראים "עמיתים") מפרישים לקופה סכום מסוים מדי חודש, והכסף מושקע בשוק ההון. רווחי הקופה נובעים מהשקעות אלה, כאשר העמיתים משלמים דמי ניהול.

עבור שכירים, חובת ההפקדה (נכון לשנת 2024) עומדת על 6% לרכיב תגמולים על חשבון העובד, 6.5% לרכיב תגמולים נוספים על חשבון המעסיק ו-6% לרכיב פיצויים על חשבון המעסיק. העובד והמעסיק יכולים להגדיל את ההפרשות, כך שהפרשת העובד תהיה עד 7% משכרו והפרשת המעסיק תהיה 7.5% כתגמולים, ועוד 8.33% כפיצויים.

חשוב לדעת שהתשלומים לביטוח הפנסיוני, גם לשכירים וגם לעצמאים,  מזכים אותם בהטבות מס.

 

משיכת כספים מקופת גמל לתגמולים

כספים שהושקעו בקופת גמל לתגמולים החל מ-1.1.2006 ניתנים למשיכה רק מגיל 60 ובכפוף לסיום העסקה אצל המעסיק המפקיד. משיכה לפני מועד זה, מחויבת במס של 35% על היתרה שצבר העמית.

כספים שנחסכו לפני 2006 יכולים להימשך 15 שנה לאחר מועד פתיחת הקופה או בגיל 62 לאישה / 67 לגבר.

 

מה ההבדלים בין קופת גמל לתגמולים לבין קרן פנסיה?

גם קופת גמל לתגמולים וגם קרן פנסיה הן חסכונות פנסיוניים המיועדים לספק לחוסך רווחה כלכלית בגיל מבוגר, אבל בין שני החסכונות הללו יש הבדלים. כך למשל, דמי הניהול המירביים מהצבירה בקרן פנסיה נמוכים יותר מאשר בקופת גמל לתגמולים, אך דמי הניהול המירביים מההפקדה בקרן פנסיה גבוהים יותר מאשר בקופת גמל לתגמולים.

הבדל נוסף וחשוב נוגע לכיסויים הביטוחיים. בקופות גמל לתגמולים בדרך כלל אין מרכיב ביטוחי ואפשר לרכוש אותו בנפרד. בקרן פנסיה המבוטח מקבל גם כיסוי ביטוחי לאובדן כושר עבודה ולמקרה מוות.

גם האופן שבו מושקעים הכספים שונה, בקופת גמל לתגמולים 100% מהכסף מושקע בשוק ההון בהתאם למסלול שבחר העמית, ואילו בקרן פנסיה קיים רכיב של תשואה מובטחת בגין 30% מהכספים, ויתרת הכספים מושקעת בשוק ההון בהתאם למסלול שבחר העמית.

 

איך מחשבים את גובה ההפרשה לקופת גמל?

לרוב האנשים קשה להעריך כיום מה יהיה הסכום שיזדקקו לו בעת הפרישה. לשם כך, כדאי להיעזר במחשבון גמל באתר חברת כלל ביטוח ופיננסים, וכך לקבל אומדן של סכום הצבירה הצפוי בהפקדה חד פעמית או שוטפת. במחשבון ניתן להזין את סכום ההפקדה ואת משך השנים, וגם להגדיר את התשואה הצפויה. כמובן שהמחשבון אינו יכול לחזות במדויק את הסכומים שיתקבלו, אבל הוא מספק אומדן.

 

לתשומת ליבך, המידע לעיל נועד לשמש כחומר רקע בלבד ואינו מפרט את כל ההוראות, התנאים והסייגים הכלולים בהוראות הדין ובתקנוני הקופות השונים. בכל מקרה של סתירה בין המידע המופיע לעיל לבין הוראות הקופה הרלוונטית ו/או הוראות הדין, הקבוע בתקנון הקופה ו/או בהוראות הדין גובר. אין במידע האמור כדי להוות ייעוץ, ביטוחי ו/או פנסיוני ו/או מיסויי ו/או אחר מכל מין וסוג שהוא, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם, וקבוצת כלל ביטוח ופיננסים אינה אחראית על כל נזק שיגרם בגין הסתמכות על המידע המוצג לעיל.| ט.ל.ח

 

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter