אתה נמצא כאן
- דף הבית
- קופת גמל
- קופות גמל מרכז מידע
- תיקון 190 לפקודת מס הכנסה: איך הוא משפיע עליכם עכשיו או בעתיד?
תיקון 190 לפקודת מס הכנסה: איך הוא משפיע עליכם עכשיו או בעתיד?
עבור רוב האנשים, רוב הזמן, צמד המילים "מס הכנסה" מייצר תחושה קלה של רתיעה. בסופו של דבר, המשמעות של המס הזה היא מס על ההכנסה. אולם שימו לב, מעת לעת, המדינה מכניסה תיקונים ושינויים בפקודת מס הכנסה, אשר שווים לציבור לא מעט כסף וכדאי להכיר אותם. תיקון כזה הוא תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שיש לו השפעה ישירה על בני 60 ומעלה שיש להם קופת גמל.
ראשית, נזכיר כי קופת גמל היא אפיק חיסכון פנסיוני לטווח בינוני או ארוך. אפיק החיסכון הזה פתוח בפני כולם, עצמאים או שכירים. הכספים הנחסכים בקופת הגמל מושקעים בשוק ההון ע"י הגוף המנהל, וחשוב שהגוף הזה יהיה גוף מקצועי ועתיר ניסיון שיכול להציע לחוסכים מגוון מסלולי השקעה. כך למשל, קופת הגמל תמר המנוהלת על ידי כלל פנסיה וגמל מציעה 12 מסלולי השקעה, ומאפשרת לשלב בין מסלולים ולהתנייד ביניהם בקלות.
אז מהו תיקון 190?
תיקון 190 נוגע למשיכת הכספים ע"י העמיתים שגילם מעל 60 ויש להם הכנסה מעל רף מסוים. עמיתים כאלה יכולים לבחור אם למשוך את כל הכספים בקופה בבת אחת או לקבל אותם כקצבה חודשית. בשני המקרים הם נהנים מהטבה שונה:
- ככל שהם בוחרים בקצבה, הם מקבלים פטור ממס רווחי הון על הרווחים שהצטברו בקופה, וגם הקצבה פטורה ממס הכנסה
- ככל שהם בוחרים במשיכה חד פעמית, הם יחויבו לשלם מס רווחי הון בשיעור של 15% נומינלי, במקום 25% ריאלי.
אז מהם התנאים למשיכה חד פעמית של כספים שנצברו בקופת גמל לפי תיקון 190?
עמית שמבקש לנצל את תיקון 190 ולמשך את הכספים באופן חד פעמי, צריך לעמוד בתנאים הבאים:
- לעמית מלאו 60 שנה[1]
- הקצבה החודשית שהוא מקבל גבוהה מסכום הקצבה המינימלי (נכון לשנת 2024 מדובר בכ-5,012 ₪ לחודש).
- הכספים הופקדו אחרי שנת 2012 ומקורם בכספי "קצבה מוכרת"
מהי קצבה מוכרת?
כספים שהופקדו בקופ"ג ושאינם נובעים מהפקדה מזכה (37,224 ₪ נכון לשנת 2024), ובגינם העמית לא היה זכאי להטבות מס במעמד ההפקדה, מקנים "קצבה מוכרת" הניתנת למשיכה בגיל 60 כסכום הוני, בניכוי מס רווח הון נומינלי של 15% או כקצבה פטורה ממס לכל חיי המבוטח.
חיסכון בקופת גמל על פי תיקון 190
ההטבות הטמונות בתיקון 190 הופכות את ההשקעה בקופת גמל לאפיק חיסכון אטרקטיבי עבור בני הגיל השלישי. מי שפותח קופת גמל בגיל כזה ומנצל את התיקון, נהנה בעצם מאפיק חיסכון עם נזילות מלאה והטבות מס מרחיקות לכת.
מעבר בין דורי
חיסכון בקופת גמל על פי תיקון 190 מאפשר מינוי מוטבים שייהנו מהיתרונות שמוקנים לעמית עצמו. אם החוסך נפטר לפני שהגיע לגיל 75, המוטבים בקופה מקבלים פטור מלא ממס רווחי הון על הרווחים שהצטברו[2]
אם העמית הלך לעולמו כשגילו מעל 75, המוטבים יכולים ליהנות מאותן הטבות שהיו לעמית – גם אם הם מתחת לגיל 60, והם יכולים לבחור אם למשוך את הכסף בתשלום מס רווחי הון מופחת של 15% בלבד על הרווחים הנומינאליים[3]
*מסמך זה מיועד לשמש כחומר רקע בלבד, ואינו משקף בהכרח את עמדתה של איזו מהחברות מקבוצת כלל ביטוח ופיננסים. קבוצת כלל ביטוח ופיננסים ו/או מי מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד ישיר או עקיף שיגרם משימוש במידע הכלול במסמך זה (כולו או חלקו), אם ייגרם, וכן אינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט במסמך זה. המידע המובא בדוח זה מבוסס על מידע פומבי וציבורי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים כאמינים. מטבע הדברים, נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות.
מסמך זה אינו מהווה ייעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או חיסכון בכל מוצר, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ פנסיוני ו/או ייעוץ מס ו/או כל ייעוץ מכל סוג שהוא.
[1] או ללא התניית גיל, אם פרש פרישה מוקדמת מחמת נכות צמיתה רפואית בשיעור של 75% לפחות.
[2] הפטור ניתן על רווחים שהצטברו בקופת הנפטר במהלך חייו, ועד לתום 3 חודשים ממועד פטירתו. רווחים שהצטברו מתום שלושת החודשים ואילך יחויבו במס בשיעור25% ריאלי.
[3] ההטבה ניתנת בגין רווחים שהצטברו בקופת הנפטר עד לתום 3 חודשים ממועד פטירתו. רווחים שהצטברו מתום שלושת החודשים ואילך יחויבו במס בשיעור25% ריאלי.