פנסיה חובה – גם לעצמאים. כל מה שחשוב שתדעו

 

 

פנסיה חובה – גם לעצמאים. כל מה שחשוב שתדעו

 

תוחלת החיים בעולם המודרני בכלל, ובישראל בפרט, גבוהה. זה כמובן משמח, אבל זה גם מחייב כל אחד מאיתנו להיערך לשנים ארוכות שבהן הוא לא יעבוד ויהיה זקוק לפרנסה. גיל הפרישה (לגברים בעיקר) עומד על 67, אבל אם פעם הגיל הזה נחשב מבוגר, כיום יש רבים שחיים עוד שני עשורים לפחות אחרי פרישתם לגמלאות.

 

כאן נכנס לתמונה צו הרחבה [נוסח משולב] לפנסיה חובה, אשר קבע לראשונה כי כלל השכירים במשק זכאים לכך שמעסיקיהם יבצעו עבורם הפקדות פנסיוניות.

בנוסף, בחוק ההסדרים משנת 2017 חויבו גם עובדים עצמאים לבצע הפקדות לפנסיה. כלומר – נכון להיום, קיימת במדינת ישראל חובת הפקדות לפנסיה גם עבור שכירים וגם לעצמאים.

 

הרציונל מאחורי חובת ההפקדות לפנסיה ברור- תושבי מדינת ישראל שהגיעו לגיל פרישה ועומדים בתנאים זכאים אמנם לקצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי, אבל גובה הקצבה נמוך מאוד.

 

מי שלא יהיו לו מקורות הכנסה נוספים, ימצא את עצמו חי ברמת מחיה נמוכה משמעותית מזאת שחי בה טרם היציאה לפנסיה, במיוחד לאור יוקר המחיה הגבוה בישראל.

 

לכן, כדי למנוע מצב שעובדים יגיעו לגיל פרישה וימצאו עצמם ללא אפשרות לכלכל את עצמם בשנותיהם המאוחרות, נקבע בנוסף לביטוח הלאומי רובד חובה נוסף של ביטוח פנסיוני והוא החיסכון הפנסיוני.

 

היערכות כלכלית נכונה לפרישה צריכה להיעשות עוד בגיל צעיר, משום שככל שיש שנים רבות יותר של חיסכון, כך הסכום שיעמוד לרשותנו לאחר הפרישה יגדל. הדרך המקובלת היא הפקדה לקרן פנסיה, שבה יש גם כיסוי ביטוחי לשארים במקרה פטירה וגם כיסוי ביטוחי לעמית במקרה נכות.

 

כך למשל, בקרן הפנסיה "כלל פנסיה" מבית "כלל פנסיה וגמל" קיימים מסלולים ביטוחיים, הכוללים שיעורים שונים של כיסויים לנכות, כאשר הכיסוי המירבי עומד על 75%.

במקרה של פטירת העמית טרם פרישתו חו"ח, פנסיית השארים כוללת קצבה חודשית לבן/בת הזוג וכן קצבה חודשית לילדים שזכאים לכך לפי הוראות התקנון.

בהתאם, קצבת שאירים לאלמנת עמית תשולם במשך כל חייה. גם קצבת הזקנה המשולמת לעמית שפורש הינה לכל ימי חייו, כאשר תקנון הקרן קובע אפשרויות מסוימות למשיכת חלק מקצבת הזקנה כסכום חד פעמי.

 

בפני החוסכים עומדת האפשרות לבחור בין מגוון מסלולי חיסכון, והם כמובן יכולים לשנות את בחירתם לאורך תקופת החיסכון בקרן.

 

כדאי לדעת כי הפרשה לקרן פנסיה מזכה את החוסכים בהטבות מס.

 

 

פנסיה לעצמאים – מה חשוב לדעת?

 

עבור שכירים ההפקדה לקרן הפנסיה נעשית ע"י המעסיק דרך תלוש השכר, כאשר המעסיק מפקיד הן לרכיב תגמולים והן לרכיב פיצויים ואילו העובד מפקיד לרכיב תגמולים בלבד. עבור עצמאים, האחריות לביצוע ההפקדה הינה עליהם, והם נושאים בכל הסכום המשולם לקרן.

 

 

מי חייב להפקיד לפנסיה?

 

חובת ההפקדה חלה על כל מי שחלפו 6 חודשים מאז שהפך לעצמאי, למעט עצמאי מתחת לגיל 21 או שהגיע לגיל פרישה מוקדמת.

 

 

איזו אכיפה קיימת?

 

החל משנת 2019, עצמאי שלא הפקיד סכומים כחוק, חשוף לקנס של 500 ₪ בגין כל שנת מס של הפקיד לקרן.

 

 

האם יש סכום הפקדה מינימלי?

 

כן, יש סכום מינימלי שנגזר מהשכר הממוצע במשק ומגובה ההכנסה של העצמאי.

 

 

האם יש תקרת הפקדה כדי לקבל את הטבות המס?

 

כן, כדי ליהנות מהטבות המס ניתן להפריש לקרן הפנסיה עד 16.5% מההכנסה החייבת במס. מתוך הסכום הזה, 5.5% יופנה לטובת זיכוי מס ו-11% לטובת ניכוי מס. אפשר כמובן להפקיד סכום גבוה יותר, אך היתרה לא תזכה את החוסך בהטבות מס.

 

 

מה הכלל לגבי שכיר שהוא גם עצמאי?

 

אם לפי החוק, במסגרת העבודה כשכיר מופקד לפנסיה סכום גבוה יותר מהסכום הנדרש להפקדה על השכר כעצמאי, אין צורך להפקיד גם כעצמאי.

 

קרן הפנסיה "כלל פנסיה" מנוהלת ע"י כלל פנסיה וגמל בע"מ בהתאם להוראות התקנון ו/או ההסדר התחיקתי.  המידע לעיל נועד לשמש כחומר רקע בלבד ואינו מפרט את כל ההוראות, התנאים והסייגים הכלולים בהוראות הדין ובתקנון הקרן. בכל מקרה של סתירה בין המידע המופיע לעיל לבין הוראות הקרן ו/או הוראות הדין, הקבוע בתקנון הקרן ו/או בהוראות הדין גובר. אין במידע האמור כדי להוות ייעוץ, ביטוחי ו/או פנסיוני ו/או מיסויי ו/או אחר מכל מין וסוג שהוא, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם, וקבוצת כלל ביטוח ופיננסים אינה אחראית על כל נזק שיגרם בגין הסתמכות על המידע המוצג לעיל.| ט.ל.ח

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter