קרן השתלמות לעצמאים

 

בין אם אתם שכירים ובין אם עצמאים, אתם ודאי יודעים עד כמה חשוב לחסוך. אלא שבעוד ששכירים יכולים לחסוך דרך המשכורת ואפילו ליהנות מהשתתפות של המעסיק, עצמאים כשמם כן הם – עצמאים. הם צריכים לדאוג בעצמם לחסוך – ולעשות זאת בצורה מושכלת ונבונה ככל האפשר. מבחינת רבים מהעצמאים, העובדה שהם יכולים לבחור אם לחסוך וכמה לחסוך מחייבת אותם לעמוד בפיתוי של לא לחסוך כלל, אלא להשתמש בכל הכסף לפיתוח העסק או למחיה. אולם, החוכמה היא לעמוד בפיתוי הזה ובכל זאת לשים כסף בצד. אם היינו זקוקים לתזכורת עד כמה זה חשוב לכולם, ובמיוחד לעצמאים, לדאוג לרזרבות כספיות, הגיעה הקורונה והזכירה לנו עד כמה המציאות המוכרת יכולה להיות שברירית.

 

כשמדובר על חיסכון לעתיד, מדובר על חיסכון לצרכים שונים ולטווחים שונים – החל מחיסכון לפנסיה ועד חיסכון לפיתוח העסק בעוד מספר שנים. לכל סוג של חיסכון יש מאפיינים שונים, והבחירה באפיקי החיסכון צריכה להתבסס על שיקולים רבים, החל מהצפי לשחרור הכסף, דרך הגמישות בניהול החיסכון ועד הטבות המס שאפשר או אי אפשר לקבל.

 

שיקול חשוב נוסף הוא הגוף שבו בוחרים לחסוך. הגוף הזה חייב להיות גוף אמין, יציב, בעל ניסיון בניהול הכסף וכזה שייתן לכם את השירות הטוב ביותר.

 

קרן השתלמות לעצמאים: מה צריך לדעת?

אחד מאפיקי החיסכון המתאימים ביותר לעצמאים הוא קרן השתלמות, בשל היכולת לשלם חיסכון לטווח בינוני עם הטבת מס.

שמה של הקרן – "קרן השתלמות" קצת מטעה. אמנם במקור מדובר היה בקופת חיסכון לעובדים שכירים שמטרתה הייתה לממן השתלמויות ולימודי המשך, אך כבר מזמן אפיק החיסכון הזה הפך לאפיק הפתוח לכולם ולכל מטרה.

שני היתרונות העיקריים של קרן השתלמות הוא טווח החיסכון (ניתן לפדות את הכסף לאחר 6 שנים) והטבות המס.

 

כאמור, אין שום מגבלה על השימוש בכסף שנצבר בקרן לאחר תום 6 שנים – מה שהופך אותה לאפיק החיסכון היחיד שאינו ארוך שאפשר ליהנות ממנו במלואו, כולל פטור ממס.

 

מה שכן קיימת הגבלה בקרן השתלמות לעצמאים על סכום הכסף שמקנה הטבת מס: עצמאי יכול להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מהכנסתו החייבת ולקבל הכרה במס. נכון לשנת 2024, ההכנסה השנתית המירבית שממנה ניתן להפריש כסף כעצמאי ולקבל את הטבת המס עומדת על 293,397 ₪. הסכום המירבי שמקנה הטבה הוא 13,203 ₪.

 

כמובן שניתן להפקיד יותר מזה, אבל על היתרה המפקיד לא יקבל את הטבת המס.

יתרון נוסף שיש למי שחוסך בקרן השתלמות הוא האפשרות לקבל הלוואה כנגד הצבירה בקרן ההשתלמות.

 

האם אפשר ליהנות מפטור ממס לפני שחולפות 6 שנים?

כן, יש כמה מקרים כאלה:

  • מי שפורע את הקרן כעבור 3 שנים לצורך השתלמות, יכול ליהנות מהפטור ממס כבר אז.
  • כאשר החוסך הוא גבר מעל גיל 67 או אישה מעל גיל 62, אפשר לפדות את הכסף אחרי 3 שנים וליהנות מהפטור ממס.
  • עמית שבבעלותו 2 חשבונות בקרן השתלמות שהאחד מהם נזיל, רשאי להחיל את הוותק של החשבון הנזיל על החשבון הלא נזיל, וכך למשוך את הכספים מ-2 החשבונות בפטור ממס, למעט מס רווחי הון בגין הכספים שהופקדו מעל התקרה המוטבת.

קרן השתלמות לעצמאים - איפה מושקע הכסף?

כמובן, המטרה בחיסכון בקרן השתלמות היא שהכסף יושקע ויניב עבור החוסך תשואה גבוהה ככל האפשר. החוסכים ב"כלל השתלמות" – קרן ההשתלמות של חברת כלל ביטוח ופיננסים, יכולים לבחור בין 8 מסלולי השקעה, החל מהמסלול הכללי, דרך מסלול צמוד מדד ועד "כלל השתלמות מניות". מי שמתלבט, מתחרט או פשוט רוצה להתנסות ולבחור במסלול המתאם לו יכול לעבור ביניהם באופן חופשי, והמעבר נכנס לתוקף תוך זמן קצר (שלושה ימי עסקים). באופן הזה.

 

 

*מסמך זה מיועד לשמש כחומר רקע בלבד, ואינו משקף בהכרח את עמדתה של איזו מהחברות מקבוצת כלל ביטוח ופיננסים. קבוצת כלל ביטוח ופיננסים ו/או מי מטעמה, לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד ישיר או עקיף שיגרם משימוש במידע הכלול במסמך זה (כולו או חלקו), אם ייגרם, וכן אינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט במסמך זה. המידע המובא בדוח זה מבוסס על מידע פומבי וציבורי גלוי וכן על מקורות מידע נחשבים כאמינים. מטבע הדברים, נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות.

 

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter