קרן השתלמות: אפיק החיסכון היחיד לטווח בינוני שייתן לכם פטור ממס

 

כולנו יודעים שחשוב לחסוך וכולנו חשים תסכול מסוים מהעובדה שבעת שחרור הכספים שחסכנו, עלינו לשלם מסים. לכן, כדאי לנצל את העובדה שיש אפיק חיסכון שמאפשר לנו לחסוך וליהנות מפטור ממס. מדובר בקרן השתלמות, וזהו כיום אפיק החיסכון היחיד, לטווח בינוני, שמעניק לחוסכים את היתרון העצום הזה.

קרן השתלמות היא אפיק חיסכון שפתוח גם בפני שכירים וגם בפני עצמאים. כשמדובר בשכירים, ההפקדה מתבצעת גם על-ידי העובד וגם ע"י המעסיק. כאשר מדובר בעצמאים, החוסך צריך לפתוח את קרן ההשתלמות בעצמו והוא מפקיד אליה את הכספים באופן עצמאי.

 

 

פטור ממס במקרה של קרן השתלמות לשכירים

כדי שעובד שכיר בעל קרן השתלמות יקבל פטור ממס על הכספים שהוא פודה מהקרן, צריכים להתקיים מספר תנאים:

*העובד הפריש לכל היותר 4,713 ₪ לשנה (2.5% מהשכר). בממוצע מדובר בכ-393 ₪ לחודש. המעסיק הפריש לכל היותר 7.5% מהשכר הקובע של העובד, ולא יותר מפי 3 מחלקו של העובד בהפרשות. זאת, נכון לשנת 2023. על כספים שהופרשו מעבר לתקרה, לא יחול פטור.

*העובד פדה את הכספים במועד, כלומר, לאחר 6 שנים מתחילת ההפקדות לקרן, וזאת בכל גיל ולכל מטרה. ניתן לקבל את הפטור גם אם פודים את הכסף קודם לכן במקרים מאוד מסוימים: לאחר 3 שנות ותק בקרן, וזאת לצורך מימון השתלמויות או לימודים, או לאחר 3 שנות ותק בקרן, ובתנאי שהעובד הגיע לגיל פרישה מהעבודה.

 

פטור ממס במקרה של קרן השתלמות לעצמאים

עצמאים המפקידים כסף לקרן השתלמות נהנים משני סוגים של הטבות מס, הראשונה היא הטבת מס מסוג ניכוי והשנייה היא פטור ממס רווחי הון. ההטבה הראשונה, הטבה מסוג ניכוי, רלבנטית כמובן רק אם יש לעצמאי הכנסה חייבת במס.

 

למעשה, הפקדה לקרן השתלמות, בדומה להוצאה מוכרת, מקטינה את ההכנסה החייבת במס ודמי הביטוח הלאומי. מדובר על 4.5% מההכנסה, כאשר יש תקרה של 13,203 ₪ בשנה. את הטבת המס מקבל החוסך בהתאם למדרגת המס שלו. כמובן, אדם יכול לבחור לחסוך גם סכום יותר גבוה מדי חודש, אבל את הפטור הוא יקבל בהתאם להפרשה המירבית שנקבעה בחוק. כך למשל, אם הוא הפריש 13,000 ₪ בשנה, עדיין הפטור יחושב על פי תקרה של 13,203 ₪ בשנה.

 

ההטבה השנייה היא הטבה שאינה תלויה בהכנסה – והיא נוגעת למיסוי על הרווחים מההשקעה של קרן ההשתלמות. כידוע, בישראל קיים מס רווחי הון העומד על 25%. מי שחוסך בקרן השתלמות ומושך את הכספים במועד, נהנה מפטור ממס רווחי הון עד תקרה מסוימת. נכון לשנת 2024, רווחים שנצברו בקרן פטורים ממס רווחי הון אם הסכום שהופקד מדי שנה היה לכל היותר 20,520 ₪. זאת, אם הכספים נמשכו לאחר 6 שנות ותק, או אחרי 3 שנים במידה שהם מיועדים לצורך השתלמות או לימודים.

 

אגב, בניגוד לחוסך שהוא שכיר, עצמאי יכול ביתר קלות לשנות את הסכומים שהוא מפקיד, ולבחור למשל להפקיד את כל הסכום לקראת סוף השנה, בהתאם להכנסות שלו.

כך או כך, אדם עצמאי שחוסך בקרן השתלמות ויש לו הכנסה חייבת במס, נהנה גם מהטבת מס מסוג ניכוי וגם מפטור על הרווחים, בהחלט הטבות שהופכות את קרן ההשתלמות לאפיק חיסכון אטרקטיבי מאוד לטווח בינוני.

 

 

 

מסמך זה מיועד לשמש כחומר רקע בלבד, ואינו משקף בהכרח את עמדתה של איזו מהחברות מקבוצת כלל ביטוח ופיננסים. קבוצת כלל ביטוח ופיננסים ו/או מי מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד ישיר או עקיף שיגרם משימוש במידע הכלול במסמך זה (כולו או חלקו), אם ייגרם, וכן אינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט במסמך זה. המידע המובא בדוח זה מבוסס על מידע פומבי וציבורי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים כאמינים. מטבע הדברים, נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות.

מסמך זה אינו מהווה ייעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או חיסכון בכל מוצר, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס מכל סוג שהוא.

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter