ביטוח חובה: תשובות לשאלות נפוצות

 

כל מי שיש לו רכב יודע היטב כי הנהיגה ללא ביטוח חובה אסורה. למעשה, לא ניתן לעבור מבחן רישוי שנתי לרכב (טסט) ללא ביטוח חובה בתוקף.

 

אולם, מעבר לידע הבסיסי הזה, יש עוד לא מעט מידע על ביטוח חובה שכדאי להכיר, ויש גם שאלות שמבוטחים שואלים את עצמם. הנה לכם תשובות לשאלות נפוצות:

 

מה כולל ביטוח חובה?

ביטוח חובה לרכב נועד לספק כיסוי ביטוחי במקרה של תאונת דרכים שבה היה מעורב הרכב ונגרם נזק גוף לנהג, לנוסעי הרכב, לנוסעי רכב אחר או להולכי רגל.

 

ראשי הנזק העיקריים שניתן לתבוע בגינם במסגרת פוליסת ביטוח חובה (בהתאם לחומרת פגיעתו הסובייקטיבית של הנפגע):

  1. פיצוי בגין פגיעה פיזית (לדוגמא: שברים, נכות, פגיעה בהתקן כמו משקפיים, תותבות וכד')
  2. כאב וסבל
  3. אובדן כושר השתכרות והפסד שכר (מוגבל עד פי שלושה מהשכר הממוצע במשק)
  4. הוצאות רפואיות (לרבות הוצאות עבור סיעוד, התאמת דיור וניידות)

למה בעצם חייבים לרכוש ביטוח חובה לרכב?

ביטוח חובה נועד למנוע מצב שבו לאנשים שנפגעו בתאונה אין יכולת כלכלית לטפל בעצמם, שכן פגיעות גוף עלולות להיות חמורות ויקרות לטיפול. על כן, ביטוח זה הינו ביטוח שחובה לרכוש על פי דין.

 

האם יש הבדל בין הכיסוי שמספקות פוליסות ביטוח חובה בחברות השונות?

לא, פוליסת ביטוח חובה היא פוליסה אחידה, כך שחברות הביטוח אינן יכולות לגרוע ממנה סעיפים או להוסיף סעיפים.

 

האם יש הבדל במחיר בין החברות השונות?

כן, הפוליסה אמנם אחידה, אך יכולים להיות הבדלי מחיר. התעריפים נקבעים על ידי חברות הביטוח באישור רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

 

מה משפיע על מחיר פוליסת ביטוח החובה?

התעריפים של מרבית החברות לוקחים בחשבון את מאפייני הרכב והנהג, כך שמבוטחים זהירים משלמים פחות ממבוטחים שרמת הסיכון שלהם לחברת הביטוח גבוהה יותר.

 

מחיר הפוליסה מושפע ממגוון גורמים, ביניהם ותק הנהיגה של הנהג, העבר הביטוחי של הנהג, סוג הרכב, נפח המנוע של הרכב, מערכות הבטיחות המותקנות ברכב ועוד. יש כיום מגוון מערכות בטיחות ורכיבים המשפיעים על בטיחות הנוסעים ועל פוטנציאל הנזק, ובעת רכישת הביטוח הנהג נדרש לספק את כל הפרטים כדי לשקלל את המחיר. כך למשל, המחיר מושפע מקיום כריות האוויר ברכב, מקיומה של מערכת שמירת מרחק, מערכת התרעה על סטייה מנתיב ועוד.

 

למה הכוונה בניסוח "הנהג הצפוי"?

בעת רכישת הפוליסה, המבוטח נדרש למלא תשובה לשאלה מי הם הנהגים הצפויים להשתמש ברכב. הכוונה היא לנהגים שיש להם גישה לרכב וצפויים לנהוג בו מעת לעת. אדם המשתמש ברכב באופן חד-פעמי, אינו מוגדר כאדם הצפוי להשתמש ברכב.

 

האם חייבים לעשות ביטוח מקיף וביטוח חובה באותה חברה?

לא, אפשר לבחור לבטח את הרכב בביטוח חובה בחברה אחת ובביטוח מקיף (או ביטוח צד ג') בחברה אחרת. עם זאת, סביר שלמבוטח יהיה פחות נוח להתנהל מול שתי חברות במקרה של תאונה. מעבר לכך, לעתים קרובות בעלי ביטוח חובה מקבלים הנחה עבור ביטוח מקיף או צד ג', שנעשה באותה חברה.

 

אם כל הפוליסות דומות, למה חשוב לעשות השוואה?

הכיסוי הניתן במסגרת הפוליסה, אינו הדבר היחיד שחשוב. מה שחשוב לא פחות הוא השירות. כידוע, במצב של תאונת דרכים, אדם נתון, בדרך כלל, במצב נפשי מורכב ולעתים גם סובל מפגיעה פיזית. דווקא כאשר הוא אינו במיטבו, עליו להתמודד עם נושאים ביורוקרטיים ומשימות מסובכות. כאן בדיוק נכנס לתמונה נושא השירות. ככל שהשירות מיידי, אדיב, מקצועי, מקיף ויעיל יותר, כך המבוטח מסוגל להתמודד עם האתגרים הקשים שנדרש להם בצורה קלה יותר.

 

למשל, חברת כלל ביטוח ופיננסים מספקת למבוטחי ביטוח חובה מגוון דרכים נוחות וזמינות להגיש את התביעה, ביניהן הגשת תביעה אונליין והגשת תביעה במייל. המבוטח יכול לקבל במסרון דיווח על התקדמות התביעה והסטטוס שלה. בנוסף, לרשות המבוטחים עומד מוקד ייעודי הזמין להם בכל שאלה, בטלפון שמספרו 6564*.

 

* האמור בעמוד זה אינו מהווה תחליף לייעוץ, והוא כפוף לתנאי החברה והפוליסה הרלוונטית. להרחבה מומלץ לעיין בתנאי הפוליסה המלאים.

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter