ביטוח דירה, רעידת אדמה ומה שביניהם

 

זה לא סוד שישראל היא מקום המועד לרעידות אדמה. למעשה, רעידות אדמה מתרחשות בישראל מדי פעם בפעם. בדרך כלל עוצמתן נמוכה, אבל ההיסטוריה מלמדת שפעם ב-80 עד 100 שנה מתרחשת באזור שבין בקעת הלבנון לבין מפרץ חיפה, רעידת אדמה חזקה בעוצמה הגבוהה מ-6 דרגות. זאת, עקב מיקומה של ישראל על השבר הסורי אפריקני. בשבר הזה, שנוצר כבר לפני 25 מיליון שנה, היבשות אסיה ואפריקה מתרחקות זו מזו. התהליך הממושך והאיטי הזה נמשך כל הזמן והוא הגורם העיקרי לרעידות האדמה. במילים אחרות, המדינה כולה סמוכה למוקד התרחשות אפשרית של רעידת אדמה חזקה.


כמובן, אין לנו דרך להתגונן בכל רגע נתון ובכל מקום נתון מפני רעידת אדמה, אבל בהחלט יש לנו דרך להיערך כדי למזער את הנזקים, שעלולים להיגרם לרכוש ולחיי אדם.

כך למשל, חשוב לוודא שהבית מוגן ועמיד בפני זעזועים. אם אתם מתגוררים במבנה ישן, ייתכן שהוא אינו עומד בתקן בטיחות לרעידות אדמה. מומלץ לבדוק זאת עם מהנדס מבנים.

 

בנוסף, מומלץ לחזק אל הקיר רהיטים או חפצים כבדים שעלולים ליפול במקרה של רעידת אדמה.

מעבר לכל אלה, חשוב כמובן גם להיערך כלכלית לרעידת אדמה, וזאת באמצעות ביטוח מתאים.

 

ביטוח דירה – מה חשוב לדעת על כיסוי לרעידת אדמה?

ראשית, נציין כי על פי חוק, כיסוי לנזקי רעידות אדמה כלול אוטומטית בביטוח הדירה (גם מבנה וגם תכולה).

 

עם זאת, הלקוח יכול לבחור לוותר עליו, ויש אנשים שאכן בוחרים לעשות זאת כדי לצמצם את עלות הפוליסה.

 

יש מי שסבור שאם תתרחש רעידת אדמה, המדינה תספק כיסוי לנזקים – בדומה לכיסוי שהיא מספקת לנזקי מלחמה. זה כמובן לא נכון. המדינה לא חייבת על פי חוק לסייע למי שביתו נפגע מרעידת אדמה. הכיסוי לרעידת אדמה הוא באחריות המבוטח, הן בביטוח מבנה והן בביטוח תכולה. הבחירה לוותר עליו היא בחירה של המבוטח – ולחברת הביטוח אין אפשרות לחייב להשאיר את הכיסוי.

 

לאור החשש שרעידת אדמה אכן תתרחש, לא מוצע לוותר על כיסוי רעידת אדמה, וחשוב שתדעו מה בעצם מכסה ביטוח דירה בהיבט הזה.

 

כיסוי לרעידת אדמה כלול גם בביטוח תכולה וגם בביטוח מבנה. ביטוח תכולה שכולל גם כיסוי לרעידת אדמה, מעניק כיסוי לתכולה. ביטוח מבנה מכסה את הנזק שרעידת האדמה תגרום למבנה, לחניה, למחסן, למרפסת וכל צמוד מבנה.

 

אולם, מעבר לאלה, הביטוח יכול לספק כיסוי גם להוצאות נוספות – וכאלה עשויות להיות בשפע. כך למשל, רעידת אדמה עלולה לאלץ את המבוטח לעזוב את הדירה ולשכור דירה אחרת. במקרה כזה, הביטוח יכסה את שכר הדירה. רעידת אדמה עלולה גם לגרום אובדן הכנסות משכר דירה, גם את זה יכסה הביטוח.

 

מי שמתגורר בבית משותף צריך להכיר גם את האפשרות של "ביטוח סכום נוסף בבית משותף". בהתאם לכיסוי זה, במקרה של נזק מעל 70% מסכום ביטוח המבנה, יהיה זכאי המבוטח לסכום ביטוח נוסף שיהיה בשיעור של לפחות 100% מסכום ביטוח הדירה. כיסוי זה, מיועד לגלם את שווי ערך הקרקע כדי לאפשר למבוטח תגמולי ביטוח מספקים לצורך רכישת דירה אחרת, וזאת  למקרה שבו לחלק מהדיירים אין כיסוי רעידות אדמה ואז אין אפשרות לממן בנייה מחדש של מבנה שנהרס. 

 

אגב, כדאי לדעת שאפשר לבטח גם את הרכב בביטוח רעידת אדמה. אמנם, כאן המדינה אינה מחייבת את חברות הביטוח להכניס את הסעיף הזה אל פוליסת הביטוח, אך בהחלט אפשר לרכוש אותו בנפרד במסגרת הביטוח המקיף בתוספת תשלום.

 

* האמור בעמוד זה אינו מהווה תחליף לייעוץ, והוא כפוף לתנאי החברה והפוליסה הרלוונטית. להרחבה מומלץ לעיין בתנאי הפוליסה המלאים.

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter