איך להמנע מהסכנה המרחפת של פרישה לגמלאות

איך להמנע מהסכנה המרחפת של פרישה לגמלאות

אנשים שהגיעו לגיל פרישה לגמלאות, או כאלו שיכולים להרשות לעצמם לפרוש לפנסיה מוקדמת יעדיפו לא פעם להמשיך לעבוד גם לאחר גיל הפרישה רק כדי להימנע מתחושת הבדידות. האמת היא שאנשים שמגיעים לגיל 62 אצל נשים ו-67 אצל גברים לפי חוק גיל הפרישה כבר לא נחשבים "קשישים" ואם אין סיבה בריאותית שתמנע זאת, אם ירצו בכך אין שום סיבה שלא ימשיכו לעבוד. 

כך או כך, האבולוציה בנויה באופן כזה שהיא מעודדת אנשים לעבוד זה לצד זה ובשיתוף פעולה ובהתאם רוב האנשים נהנים לרוב מחברה אנושית מאשר להיות לבדם. יש שסבורים כי אבולוציונית בדידות מובילה לתגובה של מערכת החיסון שכן אדם שנמצא לבדו לכאורה חשוף יותר לסכנות הטבע. הצורך בקרבה אנושית היא בין היתר תולדה של 'רצון' הטבע להגן על צאצאים חסרי ישע על ידי הוריהם.

לפי אותה גישה, מחקר של קאסיופו מצא שהמבנה האבולציוני של המוח שלנו מותאם לקשר חברתי משמעותי. המנגנון שגורם לנו לפהק כשאנחנו רואים מישהו לצידנו מפהק או להתגלגל מצחוק כשמישהו לידנו צוחק, קשור ביכולת שלנו להזדהות עם האחר וחשוב כאמצעי לתקשר ולהיקשר עם הסובבים אותנו. 

אז נכון, יש מי שמדמיין את הפרישה שלו ככזו שתכלול מעבר לארץ אקזוטית ליד חוף ים או נוף עוצר נשימה. אלא שלפני שמחפשים בית קיט על אי בודד, ההבנה שריחוק מהקרובים ביותר לטובת שהייה לצד זרים, לא בהכרח תעשה טוב לבריאות, עשויה לגרום לבחון דווקא את החלופה ההפוכה – מעבר לעיר תוססת ומרכזית שתרבות הפנאי בה נמצאת במרחק הליכה.

 

הפגת הבדידות: בפגישה פנים מול פנים או באמצעות רשתות חברתיות?

לפי המחקר של קאסיופו יש שלושה מימדים למערכת יחסים בריאה – קשר אינטימי שהוא בעצם אותו קשר עם אדם שמכיר אותך יותר מכל אחד אחר (בדרך כלל בן/בת זוג), קשרים חברתיים שכוללים לשיטתו מפגשים פנים מול פנים ושיח חברי ולבסוף קשרים קבוצתיים – להיות חלק ממטרה משותפת או ערכים דומים.

אלא שאי אפשר להתכחש לכך שמציאות החיים הנוכחית היא כבר הרבה יותר טכנולוגית. מדובר בבשורות טובות למלחמה בבדידות כאשר כיום היכולת של מי שפרש לגמלאות לתקשר עם קרוביו גם  אם אלו החליטו לעבור מעבר לים היא מאד נוחה ופשוטה. גם קיומן של רשתות חברתיות כמו פייסבוק מאפשרת לפתח קשרים חדשים.

 

האם אין תחליף למבט בעיניים ולמגע אנושי?

הבדידות מאלצת את בני הגיל השלישי, בעיקר אלו שיוצאים משוק העבודה ועומדים לפני פרישה לגמלאות, לריחוק חברתי הופכת את הכלי הטכנולוגי לכלי תקשורת מרכזי למרות חסרונותיו. כך למשל, יש היום פתרונות טכנולוגים שמסייעים לפנסיונרים כמו עזרים קוליים  כדוגמת Alexa של אמזון או Google Assistant. סטארט אפ ישראלי בשם Intuition Robotics פיתח רובוט בשם Eliq שלא מחכה בדומה ל-Alexa שיפנו אליו אלא, על בסיס טכנולוגיית בינה מלאכותית, פונה בעצמו ויוזם שיחות, כשבסטארט אפ אף טוענים כי קיבלו דיווחים מצד משתמשים לכך שלעיתים הם שכחו שמדובר בכלל ב"רובוט".

 

אז הנה כמה טיפים שיעזרו למי שנמצא לפני גיל פרישה:

לתכנן לו"ז מסודר – תכנון מראש של הפעילות השבועית וקביעה ביומן של פעילויות ומפגשים וכן יעדים אישיים כמו הליכה בפארק או פעילות ספורטיבית אחרת, ביקור במוזיאון או הליכה לסרט, מסייעים לייצר שגרה של עשייה

לטייל–זה יעשה לך רק טוב להשתמש במענק הפרישה שלך או בחלק מקצבת הפנסיה שצברת לטייל ולפגוש תרבויות ואנשים חדשים. 

לשפץ את הבית  - זמן פנוי הוא תמיד זמן טוב לעשות סדר בערמות ארגזים שהצטברו אך גם לרענן את הבית ולצאת לפרויקט של שיפוץ ומתיחת פנים.

להקים עסק – זה שהגעת לגיל פרישה ויצאת לגמלאות ממקום עבודתך לא אומר שאתה חייב להפסיק לעבוד. אולי זהו הזמן להקים עסק חדש או להתחיל עבודה במשרה חלקית

להתנדב – הזמן הפנוי שבו זכית יכול לאפשר לך להשתמש בידע וביכולות שלך כדי לעזור לאחרים, אתה יכול להצטרף לארגון צדקה או סתם לבוא להרצות בבית ספר או בגן של הנכדים.

לפגוש משפחה וחברים – ארגן מפגשים חברתיים קבועים, אפילו מידי שבוע עם החברים הקרובים לך וכמובן עם בני משפחתך. גם סיוע לילדים עם הנכדים זו ברכה והנאה.

ללמוד – הצטרפות לקורס באוניברסיטה או אפילו השלמת תואר זו דרך נהדרת לנצל את הזמן הפנוי וגם לשמור על הזיכרון והמוח חדים.

לכתוב ספר ולקרוא – אחרי כל כך הרבה שנים של עבודה מאומצת, הזמן הפנוי שלאחר הפרישה היא הזדמנות מצוינת לתעד את קורותיך והרפתקאותיך מימים עבור. קריאת קורותיהם של אחרים היא תמיד מהנה.

לפתוח בלוג – היום הטכנולוגיה נגישה לכל גיל. תוכל להצטרף לרשת חברתית, לפתוח חשבון פייסבוק וטוייטר ואפילו לפתוח בלוג ולדווח על קורותיך בימי הפרישה ולצבור קהל מעריצים.

לעשות ספורט – פעילות גופית טובה לנפש ולבריאות וגם מאפשרת שמירה על קשרים חברתיים, הליכה עם חבר או חברה, מנוי לחדר כושר, או אפילו הצטרפות לקבוצת ריצה לקראת אימונים למרתון הן אופציות מעולות.

לחיות בהתאם ליכולת הכלכלית שלך – היוועץ עם יועץ פרישה ויחד תגדירו את הצרכנים שלך לאחר גיל פרישה ובהתאם לחסכונות שלך את גובה הקצבה המקסימאלי שתוכל לקבל. תכנון נכון יעזור לך להגשים חלומות גם לאחר היציאה לגמלאות.

 

 

* מסמך זה מיועד לשמש כחומר רקע בלבד, ואינו משקף בהכרח את עמדתה של איזו מהחברות מקבוצת כלל ביטוח ופיננסים. קבוצת כלל ביטוח ופיננסים ו/או מי מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד ישיר או עקיף שיגרם משימוש במידע הכלול במסמך זה (כולו או חלקו), אם ייגרם, וכן אינם יכולים לערוב או להיות אחראים למהימנות המידע המפורט במסמך זה. המידע המובא בדוח זה מבוסס על מידע פומבי וציבורי גלוי וכן על מקורות מידע הנחשבים כאמינים. מטבע הדברים, נתונים הכלולים במסמך זה צפויים להשתנות.

מסמך זה אינו מהווה ייעוץ, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה או חיסכון בכל מוצר, ואינו יכול להוות תחליף לייעוץ אישי המותאם לנתוניו, צרכיו ומטרותיו של כל אדם. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס מכל סוג שהוא.

לפתיחת רשימה לחץ אנטר יש להשתמש בחיצי המקלדת לשינוי הערך ש להקליד את שם היישוב ולעבור באמצעות חצי המקלדת בין היישובים המתאימים ברשימה ולבחור את היישוב באמצעות מקש ה-Enter